lørdag den 7. marts 2009

Ligbraending



Nepal er unik. Jeg holder mere og mere af landet. I morgen rejser vi til Pokhara, 200 km vest for Kathmandu og indtil nu har jeg kun opholdt mig i hovedstaden, men den er saa nuanceret. Bhaktapur er en smuk og meget gammel by. Gaderne er meget smalle og de lokale maend sidder og laeser avis paa hjoernet, mens kvinderne vasker toej i baljerne og boernene loeber legende rundt. Vi gik rundt i bydelen og det foregaar i 1400 meters hoejde, saa kunne godt maerke vejrtraekningen var mere svaer end normalt. Der er ingen biler i Bhaktapur, saa maaske noed jeg det derfor saa meget, da man ellers altid bliver dyttet af, naar man gaar paa gaden, fordi motorcykler, biler og cykeltaxaer kaemper om at komme foerst. Faktisk forklarede vores guide os at det koster godt 100 danske kroner at faa koerekort og man har en skriftlig test og saa skal man paa koereteknisk anlaeg, hvilket her er en mark, hvor man saa forsoeger at sno sig igennem taetstillede paele. Her er gaderne smaa og taette, saa det gaelder om at kunne sno sig i trafikken.

Jeg fik taget utallige billeder i gaderne - dagliglivet foregaar i et roligt tempo. Foelte mig nogle gange en smule dum, fordi jeg gik og tog billeder af folk i deres "baghave" - ved ikke hvad jeg ville have taenkt, hvis nogen gjorde det hjemme foran mit hus. Vi saa stederne, hvor dyreofringerne foregaar. Man ofrer en boeffel eller ged paa pladsen med et ritual og koedet tager man saa med hjem og tilbereder.

Ved Pashupatinath foregaar hinduernes ligbraending. Naar et familiemedlem doer bliver vedkommende samme dag braendt her ved floden Bagmati, som er Nepals vigtigste flod for hinduerne. Denne loeber ud i Ganges. Hvis faderen doer, skal den aeldste soen i familien saette ild til ham - oejnene, hvorefter han braender paa baalet og hvis det er moren, skal den yngste soen saette ild til hende. Vi stod paa den modsatte side af floden og saa dette og stemningen var meget speciel. Det virkede slet ikke makabert, som det kan virke for en dansker. Man fornemmede at dette var den helt rigtige maade at sige farvel til et medlem paa. Nar braendingen var overstaaet, blev resterne smidt i floden. Der var ikke meget vand og det virkede ret beskidt. Nede ved floden gik smaa drenge og samlede nogle af de stykker toej op, der blev smidt i floden. En afdoeds toej, baade det han har paa og det fra hjemmet, kan man nemlig ikke beholde. Tit samler fattige det op og bruger det.

Ovenfor floden sad flere hellige maend. En havde dreadlocks helt ned til jorden og en anden var helt noegen bortset fra et par "metalunderbukser". Der laa der to hindutempler og rundt omkring for aberne omkring.

Boudhanath er en af verdens stoerste stupaer, som er et helligt sted. Det er en meget flot hvis bygning, hvor der oeverst er oejne og naese og der haenger en masse bedeflag. Mange mennesker gaar rundt om den og beder. Der haenger mange bedemoeller, man drejer rundt -saa svarer det til at mange har bedt en million gange mere en hvis man har udtalte boennerne. Menneskeflokken bevaeger sig venstre om og gaar saa rundt om stupaen. Stemningen er ret speciel.